Bezienswaardigheden in Krakau

5 niet te missen bezienswaardigheden in Krakau

Er zijn maar weinig landen in deze wereld terug te vinden waarin op cultureel vlak de hoofdstad niet de belangrijkste locatie vormt. Dit geldt wel voor Polen. Ondanks het feit dat er heel wat stedentrips worden georganiseerd naar Warschau lijkt het toch vooral Krakau te zijn die de grootste populariteit geniet. Dit hoeft in de praktijk eigenlijk helemaal niet te verbazen, in tegendeel.

De stad , ook wel het ‘Florence van Polen’ genoemd werd opgetrokken rondom de zogenaamde ‘Wawel heuvel’ en heeft voor iedereen wat wils te bieden. Je vindt er niet alleen prachtige gebouwen, maar ook belangrijke musea en een bruisend uitgaansleven. Ben jij ook van plan om een vakantie te boeken naar het Poolse Krakau, maar wil je graag in eerste instantie te weten komen wat nu precies de belangrijkste bezienswaardigheden zijn in deze stad? Wij hebben alvast 5 bezienswaardigheden voor je uitgezocht die je bij een bezoek aan Krakau niet mag missen!

1.) Rynek Glowny

Bezienswaardigheden in KrakauDe Rynek Głowny of Grote Markt vormt eigenlijk het kloppende hart van de stad. Het plein beschikt over een indrukwekkende oppervlakte van zomaar even 40.000 vierkante meter en herbergt enkele niet te missen bezienswaardigheden. Het gaat hierbij niet alleen om de Mariakerk, maar ook om de Raadhuistoren evenals de Lakenhal of ‘Sukiennice’.

Centraal op het plein is bovendien ook een mooi monument terug te vinden van ‘Adam Mickiewicz’. Misschien zegt deze naam jou niet meteen iets, maar in Polen staat Mickiewicz bekend als één van de grootste romantische dichters die de wereld ooit heeft gekend. Rynek Głowny is met absolute zekerheid één van de meest populaire plaatsen om te vertoeven in Krakau.

Tijdens de zomermaanden kan je er ook heel wat leuke en gezellige terrasjes terugvinden waarop het werkelijk heerlijk vertoeven is. Voor het merendeel van de toeristen die Krakau bezoeken vormt Rynek Głowny dan ook niet voor niets de startplaats van hun ontdekkingstocht.

2.) De Mariakerk

Bezienswaardigheden in KrakauHet waren de burgers van Krakau die er tijdens de dertiende eeuw voor hebben gekozen om de ‘Mariakerk’ te stichten. Er werden duidelijk kosten nog moeite gespaard om van deze kerk zowel van binnen als van buiten één van de mooiste te maken van de regio.

In het bijzonder het altaar welke zich in de kerk bevindt is een absolute blikvanger van formaat. Het altaar werd gemaakt door niemand minder dan ‘Veit Stoss’ en mag zich met gepaste trots het grootste altaar van Europa noemen.

In het jaar 1421 werd het bugelsignaal welke vanuit de toren weerklinkt gebruikt om de stad te waarschuwen bij een aanval. Tijdens één van deze aanvallen kwam de bugelspeler echter om het leven waarna er voor werd gekozen om het signaal te doen stoppen halverwege de laatste toon.

De toren van de Mariakerk is te bezoeken en biedt één van de mooiste uitzichten over de stad. Zeker de moeite meer dan waard!

3.) De Raadhuistoren

Eén van de meest prominent aanwezige bezienswaardigheden aan de Grote Markt is ongetwijfeld de zogenaamde ‘Raadhuistoren’. De toren beschikt dan ook over een indrukwekkende hoogte van zomaar even 70 meter. De toren werd gebouwd in het jaar 1316, maar werd door de jaren heen verschillende keren verbouwd en gerenoveerd.

De Raadhuistoren beschikt vooral in Polen ook over een beruchte reputatie. Deze is het gevolg van het feit dat er zich in het verleden in de kelder van de Raadhuistoren een gevangenis bevond inclusief martelkamer. Naast de toren van de Mariakerk is ook de Raadhuistoren een uitstekende locatie op het panorama over de stad en te kunnen aanschouwen.

4.) De Wawelburcht

De WawelburchtDe Wawelburcht of koninklijke burcht is voor de Polen één van de belangrijkste plaatsen in het land. Je bereikt deze burcht via de oude stadskern. Op het ogenblik dat je via het pad omhoog stapt kom je terecht in één van de gegarandeerd mooiste delen van Krakau. Heel wat Polen bestempelen deze locatie zelfs als heiligdom. Het kasteel bevindt zich vlak naast de gelijknamige kathedraal en beschikt over een oppervlakte van een slordige 7000 vierkante meter.

Het is mogelijk om een rondleiding te boeken doorheen het kasteel waardoor je de vele prachtige zalen kan ontdekken. De belangrijkste zalen waar je kennis mee zal maken zijn ongetwijfeld de ridderzaal, de wapenzaal evenals de senatorenzaal en de audiëntiezaal. Ook de koninklijke privé vertrekken zullen ongetwijfeld de nodige indruk weten te maken!

5.) De Wawelkathedraal

De WawelkathedraalHet wordt aangeraden om een bezoek aan de Wawelburcht te combineren met een bezoek aan de gelijknamige Wawelkathedraal. Door de jaren heen zijn hier heel wat koningen gekroond. De bouw van deze indrukwekkende kathedraal werd aangevat in het jaar 1320. Dat deze kathedraal voor de Polen een belangrijk bouwwerk vormt blijkt onder meer uit het feit dat er heel wat prominente namen begraven liggen.

De Wawelkathedraal is in het bijzonder erg populair bij verliefde koppeltjes. Volgens een legende is het namelijk zo dat het aanraken van de grote klok in de zogenaamde ‘Zygmunttoren’ er voor zorgt dat je geluk in de liefde zal ondervinden. Iets zegt ons dat niet alleen verliefde koppeltjes, maar ook verstokte vrijgezellen met veel plezier even deze klok aanraken bij een bezoek.