Bestemming bereikt – Krakau

Backpackers stellen verschillende eisen aan zichzelf voor wat het ontdekken van nieuwe locaties betreft. In eerste instantie moet de bestemming natuurlijk cultureel interessant zijn, maar daarnaast speelt ook het kostenplaatje een alles behalve onbelangrijke rol. Heel wat backpackers zoeken het bovendien helemaal niet zo ver en vinden het belangrijk om eerst het prachtige Europa te ontdekken. Geldt dat ook voor jou en ben je op zoek naar een bijzondere locatie of stad voor je volgende Citytrip? In dat geval kan de mooiste stad van Polen, namelijk Krakau absoluut niet op jouw verlanglijstje ontbreken!

Zomaar interessanter dan Warschau

Voor bijzonder veel landen geldt dat hun hoofdstad meteen ook de mooiste stad is die ze herbergt. Dat geldt niet voor Polen. Warschau mag dan de eerste stad zijn van het land, voor toeristen heeft ze behoorlijk wat minder te bieden in vergelijking met Krakau. Dit komt niet in het minst door het feit dat Krakau tijdens de Tweede Wereldoorlog opvallend goed gespaard is gebleven.

Op deze manier kan je in deze stad nog een echt authentiek karakter waarnemen en dat is in deze tijd toch behoorlijk uniek te noemen. Wist je bovendien dat Krakau de eerste echte stad van Polen was? Ze ontleent haar ontstaan trouwens aan de zogenaamde ‘Wawel’. Een bezoek aan de eeuwenoude burcht (die weliswaar verschillende restauraties heeft ondergaan) is dan ook een absolute aanrader.

Oorspronkelijk was het centrum van Krakau omgeven door stadsmuren, maar deze zijn door de jaren heen helaas komen te verdwijnen. Tegenwoordig kan je de voormalige afbakening van de stadsgrenzen vooral herkennen aan de groene rand die zich om de stad heen bevindt. De oude binnenstad beschikt over een aanzienlijke, historische waarde welke er voor heeft gezorgd dat ze is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Tal van interessante uitstapjes vanuit Krakau

Niet alleen Krakau zelf heeft als stad heel wat moois te bieden. Veel mensen zullen deze locatie dan ook toeschrijven als de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan het voormalige concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Dit is wellicht niet de meest vrolijke bestemming om op te nemen in je vakantieplanning, maar eigenlijk is het wel een echte must voor iedereen die is geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog en het ondraaglijke lot welke heel veel mensen hebben moeten ondergaan. Een andere, net wat vrolijkere uitstap die vanuit Krakau kan worden ondernomen gaat richting de Wieliczka-zoutmijn. Hou er rekening mee dat je hiervoor al snel een halve dag dient te voorzien.

Een bezoek aan de WawelBestemming bereikt – Krakau

Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven heeft Krakau haar ontstaan eigenlijk vooral te danken aan de heuvel die luistert naar de naam ‘Wawel’. Ook vandaag de dag is dit nog steeds een zeer belangrijke locatie, niet in het minst voor toeristen. Vanaf deze heuvel geniet je namelijk van een prachtig uitzicht over Krakau en haar omgeving. Ben je van mening dat het panorama nog net wat beter kan en wil je daarvoor graag een ietwat hoger punt bezoeken?

In dat geval is het altijd een mogelijkheid om de klokkentoren van de Wawelkathedraal te beklimmen. Een open raam (voorzien van een raster) biedt je elke keer opnieuw een prachtig uitzicht over het historische hart van de stad. In het centrum van Krakau is ook nog de ‘Raadhuistoren’ terug te vinden. Ook vanaf deze toren geniet je van een aantrekkelijk uitzicht op de omgeving.

Krakau verkennen? Dat doe je met de fiets!

Krakau is een stad die zich uitstekend leent om met de fiets te verkennen. Het valt meteen op dat het centrum van Krakau veel compacter is dan je op het eerste zicht vermoedt. Dit zorgt er voor dat het merendeel van de bezienswaardigheden op je verlanglijstje in geen tijd met de fiets te bereiken zijn.

Bovendien ontloop je op deze manier het vaak zeer hectische en vastzittende verkeer in deze Poolse stad. Heb je slechts een beperkte hoeveelheid tijd beschikbaar voor een bezoekje aan Krakau? In dat geval kan het de moeite waard zijn om een tocht te boeken bij Baja Bikes. Op deze manier heb je de mogelijkheid om in amper 3,5 uur kennis te maken met het mooiste dat deze bijzondere stad je te bieden heeft.

De drakenlegende van Krakau

Om dit artikel af te ronden willen we jullie graag nog even wijzen op een eeuwenoude legende die betrekking heeft tot Krakau. In de Wawel is vandaag de dag namelijk nog steeds de zogenaamde ‘Smocza Jama’, beter bekend als de ‘Drakengrot’ terug te vinden. Volgens de legende zou er in deze grot ten tijde van de Middeleeuwen een draak hebben geleefd welke elke dag bepaalde offers verlangde van de inwoners van de stad.

Op een zeker ogenblik kwam er echter een einde aan de tirannie van de draak omdat de toenmalige ‘Koning Krak’ de hand van diens dochter wou aanbieden aan de persoon die hem zou verslaan. Uiteindelijk zou de schoenmakersleerling Skuba de draak hebben gedood. Vandaag de dag staat er voor de ingang van de grot een groot standbeeld van een draak die regelmatig vuur spuwt.

Conclusie; Krakau is een bijzondere stad die je moet ontdekken!

Bovenstaande informatie maakt het duidelijk, Krakau is een stad die je absoluut moet bezoeken. Niet alleen de unieke sfeer van het historische centrum maakt een grote indruk, dit geldt niet in het minst voor de gruwel zich heeft afgespeeld in het nabijgelegen concentratiekamp Auschwitz-Birkenau.

Vergeet ook zeker niet om de Wawel en de daarbij horende drakengrot te bezoeken en laat je verwonderen door de bijzondere Wieliczka-zoutmijn die net buiten de stad is gelegen. Tot slot is Krakau een op vlak van prijs zeer toegankelijke stad wat ze uitermate geschikt maakt voor ieders budget.

Waarom online tickets kopen of tours boeken?

Er zijn diverse voordelen om online je tickets of activiteiten al vooraf te boeken, zeker als je Krakau gaat bezoeken in de vakantietijd.

Je bespaart kostbare vakantie  tijd omdat je in Krakau niet op zoek hoeft naar verkooppunten.
Bij diverse activiteiten kun je zelfs kiezen voor een ” niet in de rij ” ticket waardoor je ook niet in de vaak lange wachtrijen hoeft te gaan staan bij de kassa van populaire attracties.
Door vooraf al te boeken weet je ook zeker dat je plek gereserveerd is. Hierdoor wordt vaak teleurstelling voorkomen op bestemming omdat populaire activiteiten vaak volgeboekt zijn.

En, natuurlijk het gemak! Je kunt je in alle rust voorbereiden op je trip en kiezen uit een zeer gevarieerd aanbod . En op bestemming, geniet je dan van een zorgeloze trip waarin alles al is geregeld.