citytrip krakau

Uw citytrip naar Krakau begint hier

Krakau was ooit de hoofdstad van Polen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de stad bijna niet gedeerd, dit heeft ervoor gezorgd dat er veel architectuur van vroeger gespaard is gebleven. Dit is ook de rede dat Krakau op de werelderfgoed lijst staat. Genoeg redenen dus voor een citytrip Krakau. Toeristen vinden het heel erg bijzonder dat Krakau bijna ongeschonden de Tweede Wereldoorlog door is gekomen. Dat maakt het ook een populaire plek voor een citytrip Krakau.

Er staan hier zelfs nog gebouwen uit de 13e eeuw. En om deze gebouwen zijn ondertussen allemaal nieuwere gebouwen gebouwd. Tijdens je stedentrip Krakau zal je dan ook zien dat het een oude stad is met moderne invloeden.
Krakau heeft het grootste marktplein van Europa, Rynek Glówny.

En naast al deze cultuur is Krakau ook een universiteitsstad. Er wonen ongeveer 800.000 mensen in Krakau en 100.000 hiervan zijn student. Heel interessant dus tijdens je citytrip naar Krakau. Ook is de universiteit van Krakau een van de oudste van Europa.

Accommodatie tijdens een citytrip Krakau

Krakau is een stad welke heel erg gericht is op toeristen. Dit is ook terug te zien aan het aanbod van accommodaties tijdens je Krakau. Er zijn veel hostels te vinden voor alle backpackers die hier jaarlijks langskomen. Maar daarnaast kan er ook gekozen worden voor een hotel welke iets duurder is dan een hostel. Ook heeft de stad verschillende AirBnB voorzieningen. Qua accommodatie is er dus voor ieder wat wils tijdens een citytrip Krakau.

Vervoer door Krakau

In de binnenstad van Krakau staat bijna altijd file. Het is dus verstandig om het centrum tijdens je citytrip Krakau te voet te ontdekken. Daarnaast is het oude gedeelte van de stad sowieso alleen toegankelijk voor voetgangers. Natuurlijk is het ook het leukste om een stad te voet te ontdekken. Een andere bijzondere manier om de stad te ontdekken is door middel van een koetsrit.

Naast dit allemaal heeft Krakau ook een goed openbaar vervoersnetwerk. Dit is heel erg handig tijdens je stedentrip Krakau. Je kunt tijdens je verblijf kiezen voor verschillende soorten kaartjes. Er kan gekozen worden voor een enkeltje, deze is 60 minuten geldig en in die tijd kan er zo vaak overgestapt worden als je wilt. Deze kaartjes zijn geldig voor de bus en voor de tram. Ook kan er een 24-uurs kaart aangeschaft worden. Deze kan tijdens je stedentrip Krakau ook voor het nachtnetwerk gebruikt worden.

Bezienswaardigheden citytrip Krakau

Krakau staat op de werelderfgoed lijst. Tijdens je citytrip Krakau zie je ook meteen waarom. Het is een prachtige stad welke eigenlijk wel gezien kan worden als een openluchtmuseum. Hiernaast heeft Krakau ook verschillende bezienswaardigheden.
Vanuit Krakau is het gemakkelijk om bij Auschwitz te komen.

Dit is een voormalig concentratiekamp welke tijdens de Tweede Wereld oorlog in gebruik was. Het is het beste om Auschwitz met een gids te bezoeken. Deze kan je veel vertellen over het kamp. Vanaf 1942 werden hier dagelijks mensen ondergebracht. Dit waren voornamelijk Joden maar daarnaast ook homo’s Russische gevangenen en Polen.

Winkelen

Krakau is de stad van de markten en de boetiekjes. Het is dus leuk om te winkelen tijdens je citytrip Krakau. In de Lakenhallen kun je veel souvenirs kopen waarmee je het thuisfront blij kunt maken. Ook kent de stad veel versmarkten waar verschillende versproducten gekocht kunnen worden. Ook organiseert Krakau wekelijks een vlooienmarkt waar van alles gekocht kan worden. Van kleding tot fruit en van schoenen tot groente.

Uitgaan in Krakau

Krakau is een echte studentenstad en dit zorgt ervoor dat je tijdens je citytrip Krakau heel erg leuk uit kunt gaan in de stad. Vooral de laatste jaren zijn er meer studenten bij gekomen en dat zorgde ervoor dat de laatste jaren ook het uitgaansleven werd uitgebreid. Rynek Glówny is een gebied waar veel uitgaansgelegenheden zich bevinden.

De meeste dingen blijven tot 4 uur ’s nachts open. Ook zijn er heel erg veel casino’s in Krakau te vinden. De minimum leeftijd hier is 18 jaar, let hier dus op tijdens je Citytrip Krakau. En jazz is de muzieksoort in de stad. Daardoor zijn er ook veel barretjes te vinden met livemuziek en dit is dan vooral jazz muziek.

Oriëntatie

Veel meer dan de som van zijn delen, is Kraków een van die steden die je een beetje moet verkennen voor haar ware charme duidelijk wordt. Hoewel Warschau de politieke hoofdstad is, beschouwen velen deze zuidelijke stad als de echte culturele hoofdstad van Polen. Als je voor het eerst het middeleeuwse Grote Marktplein oploopt, speelt een glimlach over je gezicht als je beseft dat een groot deel van je reis hier zal worden doorgebracht. Levendige restaurants, winkels, cafés en bars liggen langs de omtrek en in de omgeving.

De beste manier om je in Kraków te oriënteren is de stad in drie hoofdsecties te verdelen. Het Grote Marktplein ligt in het centrum van de Oude Stad (Stare Miasto), die zelf in het centrum van Kraków ligt. De meeste belangrijke toeristische trekpleisters zijn geclusterd bij de Oude Stad en iets zuidelijker in Kazimierz. Opmerkelijke uitstapjes verder weg zijn de “Wieliczka” zoutmijn en het Auschwitz-Birkenau Herdenkingsmonument en Museum.

3 Beste activiteiten om te doen in Krakau

Van winkelen tot sightseeing, Kraków heeft een ruime keuze aan dagactiviteiten. De belangrijkste trekpleisters van deze Europese stad zijn echter de historische bezienswaardigheden en de architectuur uit de Oude Wereld. Geschiedenisfanaten zullen het op prijs stellen de vliegtuigen te zien die tentoongesteld staan in het Poolse Luchtvaartmuseum en rond te wandelen op plaatsen die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben, zoals de fabriek van Oskar Schindler en het Auschwitz-Birkenau Memorial en Museum, terwijl architectuurliefhebbers zich graag vergapen aan de Wawel Kathedraal en de St. Mary’s Basiliek. Als je even pauze wilt van het sightseeën, ga dan mensen kijken in een café of eet een hapje op de Grote Markt. Bekijk daarna het bruisende nachtleven van de stad in de wijken Oude Stad en Kazimierz.

1. Auschwitz-Birkenau Herdenking en Museum

Op 42 mijl ten westen van Kraków liggen de wrede, verpletterende concentratie- en vernietigingskampen Auschwitz I en Auschwitz II-Birkenau in de stad Oswiecim. Meer dan 1,1 miljoen mensen stierven in de barakken, ziekenhuizen, gaskamers en werkvelden van deze kampen.

Reizigers zeggen dat het Auschwitz-Birkenau Memorial en Museum een van Europa’s best bewaarde concentratiekampen is. Deze kampen, voegen velen eraan toe, zijn een belangrijk stuk geschiedenis, al zul je je tijdens je rondleiding emotioneel voelen. Als zodanig is deze locale niet ideaal voor jongere kinderen. Plan water mee en draag comfortabele wandelschoenen, want je zult hier veel terrein afleggen. Reserveer ook ruim van tevoren je toegangspasjes met tijdsaanduiding en rondleidingen op de reserveringspagina van het pand.

Gratis te bezoeken

Het Auschwitz-Birkenau Memorial en Museum is elke dag gratis te bezoeken tussen 7.30 en 15.30 uur, maar de meeste maanden zijn er ruimere openingstijden. (Opmerking: Bezoekers worden niet toegelaten tot 90 minuten voor sluitingstijd.) Rondleidingen in het Engels of een andere taal kosten echter extra. Algemene rondleidingen, de kortste optie, duren drie-en-een-half uur en kosten 330 Poolse zloty ($89) per persoon. Deze rondleidingen omvatten permanente tentoonstellingen en de belangrijkste bezienswaardigheden van het pand. Voor toegang tot de nationale tentoonstellingen, de Centrale Sauna en extra gaskamer- en crematoria-ruïnes kies je voor de zes uur durende studiereis; elk ticket kost je 510 Poolse zloty ($138).

Bij beide kampen zijn toiletten, cadeauwinkels en cafés, en er is parkeergelegenheid tegen betaling. Heb je geen auto, plan dan mee met een georganiseerde rondleiding van plaatselijke bedrijven als Escape2Poland en KrakowTrip.com. (Tourprijzen, die beginnen bij $34 per persoon, zijn inclusief gidskosten bij de kampen, plus transfers van en naar Kraków.) Meer informatie over het Auschwitz-Birkenau Memorial and Museum is te vinden op de website van het pand.

2. Grote Marktplein (Rynek Glówny)

Het Grote Marktplein (of Rynek Glówny, zoals het plaatselijk heet) is ‘s werelds grootste middeleeuwse marktplein en het hoogtepunt van elke reis naar Kraków. Het is het geografische middelpunt van de Oude Stad, het symbolische centrum van de stad en, meer dan waarschijnlijk, het middelpunt van de meeste van je reisplannen.

Op het plein gaat het vooral om sfeer – het is er levendig en bruisend met zowel plaatselijke bewoners als reizigers, die komen en gaan. Je zult ook de a symmetrische torens van de St. Mary’s Basiliek in de buurt opmerken, die een mooie ontsnapping zijn aan de bedrijvigheid van het plein. Als je liever wat souvenirs koopt, snuffel dan in de kraampjes van de Lakenhal.

Neem de paardenkoets

Eerdere bezoekers waren dol op de restaurants en winkels die op Main Market Square te vinden zijn, en ook op de levendige sfeer en de verbluffende architectuur. Het gebied is gemakkelijk te voet te doorkruisen, maar als je de sfeer nog wilt verhogen, betaal dan een ritje in een paardenkoets. Velen raden ook aan mensen te kijken met een kopje koffie in een van de cafés op het plein.

Het Grote Marktplein ligt in het hart van de stad in de buurt van meerdere hotels, musea en kunstgalerijen. Als je in het centrum van Kraków verblijft, is het plein te voet bereikbaar; wie uit andere delen van de stad komt, neemt best de tram nr. 1, 4, 6, 8, 13, 14, 18, 20, 24 of 72. Beperkt parkeren op straat is ook mogelijk. Het gebied is 24 uur per dag gratis te bezoeken, maar voor artikelen die je in de boetieks en eetgelegenheden op het plein koopt, moet je betalen.

3. St. Maria Basiliek (Kosciól Mariacki)

De St. Mary’s Basiliek, die op de oostelijke hoek van het Grote Marktplein staat, is een kerk in gotische stijl die oorspronkelijk in de 13de eeuw gebouwd werd. Ze werd door de Tataren verwoest en daarna in de 14de eeuw herbouwd. Ze bezit twee torens die verschillende stijlen hebben, en ook verschillende hoogten. Maar het hoogtepunt van de basiliek is een houten altaarstuk dat je op de muur bij de ingang voor de bezoekers vindt. Het bestaat uit een reeks panelen die bijbelse taferelen uitbeelden, zoals de hemelvaart van Jezus.

Gratis voor gelovigen

Eerdere bezoekers raden aan je bezoek aan St. Mary’s rond de uurwisseling te regelen. Dat is het moment waarop een trompetter vanaf de hoogste van de torens zijn hoorn laat klinken. Velen zeiden ook dat je moet proberen bij de opening aan te komen, zodat je kunt zien hoe nonnen het prachtige altaar van de kerk onthullen. Bedenk wel dat bezoek hier alleen gratis is voor gelovigen. Het verkennen van de basiliek kost je 10 Poolse zloty (minder dan $ 3), terwijl het beklimmen van de toren nog eens 15 Poolse zloty ($ 4) kost. Je moet ook 5 Poolse zloty (ongeveer $ 1,50) betalen als je binnen foto’s wilt maken.

De St. Maria Basiliek is voor toeristen open van 11.30 tot 18.00 uur van maandag tot en met zaterdag en tussen 14 en 18 uur op zondag. Elke zondagochtend wordt er ook een mis gehouden, die gratis bij te wonen is. Binnen zijn geen voorzieningen, maar op het omringende Main Market Square is een verscheidenheid aan winkels en restaurants te vinden. Kaartjes om foto’s te maken en het landgoed te bezichtigen worden verkocht in een winkel aan de overkant van de straat. Je kunt het pand bereiken door vanaf centrale bezienswaardigheden zoals de Wawel kathedraal te lopen, een taxi te roepen of de tram nr. 1, 4, 6, 8, 13, 14, 18, 20, 24 of 72 naar een van de haltes in de Oude Stad te nemen.